Hur köper jag idrottslicens/spelpass/försäkring för utländskt barn eller ungdom på Suomisport?

Ändrad den Tue, 13 Feb 2024 vid 09:51 AM

I Suomisport krävs alltid ett personligt Sportkonto. I Suomisport kan licenser och försäkringar köpas antingen av personen själv eller av en vårdnadshavare, eller annan föreningsanvändare som är kopplad till personens konto.
I den här artikeln berättar vi hur du i olika situationer köper licenser för ett utländska barn.

Att köpa som vårdnadshavare

Om personen är en utländsk ungdom över 16 år kan hen själv skapa ett konto och använda Suomisport. Sportkontot skapas alltid i samband med det första köpet. Om den utländska personen inte har en finsk personbeteckning kan man kringgå uppgiften genom att ange uppgifter om medborgarskap, födelsedag och kön. Därtill krävs namn, adress och telefonnummer för att skapa kontot.

För utländska barn under 16 år krävs alltid en vårdnadshavare för att använda Suomisport. Först måste vårdnadshavare eller annan föreningsanvändare skapa sitt eget personliga Sportkonto. Kontot skapas på adressen www.suomisport.fi. Om vårdnadshavaren inte har en finsk personbeteckning kan man kringgå uppgiften genom att ange uppgifter om medborgarskap, födelsedag och kön. Därtill krävs namn, adress och telefonnummer för att skapa kontot.

Vårdnadshavaren/föräldern lägger till barnets Sportkonto efter att ha skapat sitt eget konto. Kopplingen av en underhållsberättigad görs uppe från menyn i det övre högra hörnet under rubriken “Lägg till underhållsberättigad”. Därefter kan du använda Suomisport för barnets del, t.ex. köpa licenser/försäkringar och göra anmälan till evenemang och grupper.

Om det uppstår problem med att skapa kontot kontakta Suomisport kundtjänst på suomisport@olympiakomitea.fi

Att köpa som föreningsanvändare

Om det redan finns ett Sportkonto:

Om det utländska barnet har ett Sportkonto (se tidigare “Att köpa som vårdnadshavare”) kan barnet enkelt läggas till i ett samlat köp eller anmälas till ett evenemang genom att använda kombinationen Sport-ID + efternamn.

Så ta reda på personens Sport-ID och efternamn vars ärenden du vill sköta.

När det INTE finns ett Sportkonto ännu:

Om det är ett utländskt barn under 16 år krävs förälderns kontaktuppgifter för att skapa ett Sportkonto för barnet. Om förälderns kontaktuppgifter inte är kända måste en person som hanterar barnets ärenden kopplas till kontot som om personen vore en vårdnadshavare. Endast en vårdnadshavare kopplad till kontot kan köpa t.ex. en licens. I en sådan situation kan barnet tillfälligt läggas till föreningsanvändarens egna Sportkonto och tas bort efter att köpet genomförts. Kontakta Suomisport kundtjänst för borttagning.

Om det är en utländsk ungdom över 16 år kan de själva sköta ärenden i Suomisport. En föreningsanvändare kan också agera för barnets del, t.ex. köpa en licens. I så fall måste dock ett Sportkonto skapas i samband med köpet och barnets namn, födelsedatum, kön, medborgarskap och kontaktuppgifter uppges.