Till vad behöver Suomisport mitt personbeteckning?

Ändrad den Tue, 13 Feb 2024 vid 02:27 PM

Suomisport är hela idrottsgemenskapens digitala tjänst där över 800 000 finländare har registrerat sig som motionärer. Varje deltagare skapar ett eget Sportkonto vid registreringen.
Registrering till Suomisport görs med antingen e-post eller telefonnummer. Dessutom efterfrågar Suomisport personbeteckningen för att kunna identifiera alla användare och för att undvika dubbla konton.

Personbeteckningen används endast för identifiering vid registreringen och första inloggningen. Insamlingen av personbeteckningen är nödvändig och helt lagenlig.

Varför personbeteckningen behövs för identifiering:

• Suomisport har över 800 000 registrerade användare, och det finns många med samma namn.

• I tjänsten hanterar användaren sina egna och sina underhållsberättigades ärenden oavsett idrottsgren eller förening, allt via ett och samma Sportkonto. Med endast ett enda konto är användarupplevelsen och användningen enkel och entydig. På ditt eget Sportkonto hittar du alltid dina egna person- och ärendeuppgifter.

• Vårdnadshavare är alltid korrekt kopplade till rätt minderåriga barn. Det är barnets rätt att rätt vårdnadshavare kopplas till sitt konto.

• Användningen av Suomisport innebär att personen binder sig till föreningens (klubben, idrottsförbundets, andra organisationers) stadgar. Med inköp av tävlingslicenser/spelpass förbinder man sig också till idrottens tävlings- och antidopningsregler. Det är viktigt för föreningen, tävlingsarrangören eller registeransvariga att den som har ingått förbindelsen verkligen är den person som har registrerat sig på Suomisport.

• I Suomisport hanteras olika betalningar och man förbinder sig till olika avgifter. Personliga påminnelser och meddelanden om betalningar skickas automatiskt. En entydig identifiering är viktig både från motionärens och registeransvarigas perspektiv för att säkerställa att betalningar och betalpåminnelser riktas till rätt personer.

Hur skyddar vi personbeteckningen:

Att lämna ut personbeteckningen är säkert tack vare Suomisports högkvalitativa och auditerade dataskydd. Personbeteckningen krypteras innan den sparas i tjänsten. De personuppgifter som efterfrågas vid skapandet av Sportkontot, såsom personbeteckningen, behandlas enligt användningsvillkoren för tjänsten. Personbeteckningen behandlas endast enligt lag (Personuppgiftslagen 5.12.2018/1050, 29 § Behandling av personbeteckningar) och annars förmedlas eller behandlas den inte i Suomisport-tjänsten.

Personbeteckningen visas endast för systemadministratören vid behov för att korrigera felaktiga situationer. Vid registrering skapar Suomisport-tjänsten ditt egna Sportkonto och Sport-ID. Sport-ID fungerar som din identifiering när du använder Suomisport oavsett idrottsgren eller användarroll. Sport-ID:t kan inte spåras till din personbeteckning.

Vi övervakar kontinuerligt tjänstens datasäkerhet. Suomisports webbversion och mobilapplikationer (Android, iOS) testades för datasäkerheten 2024 Den tekniska datasäkerhetstestningen utfördes av WithSecure. Den testade säkerhetsnivån var OWASP ASVS level 3

Läs mer:

Suomisports registerbeskrivning av hanteringen av personuppgifter

Användningsvillkoren för tjänsten